..sedikit berbagi ilmu..

ketika ilmu begitu bermanfaat

75 Interview Questionnaires about Valve

75 Interview Questionnaires about Valve

1. What are the steps in selection of valve?

Ans : What to handle, liquid, gas or powder, fluid nature, function, construction material, disc type, stem type, how to operate, bonnet type, body ends, delivery time, cost, warranty.

2. What are functions of valves?

Ans : Isolation, regulation, non-return and special purposes.

3. What are isolating valves?

Ans : Gate, ball, plug, piston, diaphragm, butterfly, pinch.

4. What are regulation valves?

Ans : Globe, needle, butterfly, diaphragm, piston, pinch.

5. What are non-return valves?

Ans : check valve,

6. What are special valves?

Ans : multi-port, flush bottom, float, foot, pressure relief, breather.

7. What materials are used for construction of valves?

Ans : Cast iron, bronze, gun metal, carbon steel, stainless steel, alloy carbon steel, polypropylene and other plastics, special alloys.

8. What is trim?

Ans : Trim is composed of stem, seat surfaces, back seat bushing and other small internal parts that normally contact the surface fluid.

9. Which standard specifies trim numbers for valve ?

Ans : API 600.

10. What are wetted parts of valve?

Ans : All parts that come in contact with surface fluid are called wetted parts.

11. What is wire drawing?

Ans : This term is used to indicate the premature erosion of the valve seat caused by excessive velocity between seat and seat disc, when valve is not closed tightly.

12. What is straight through valve?

Ans : Valve in which the closing operation of valve is achieved by 90degrees turn of the closing element.

13. What pressure tests are carried out on valves?

Ans : Shell-hydrostatic, seat-hydrostatic, seat-pneumatic

14. What are available valve operators?

Ans : Handlever, handwheel, chain operator, gear operator, powered operator likes electric motor, solenoid, pneumatic and hydraulic operators, Quick acting operators for non-rotary valves (handle lift).

15. What are two types of ball valve?

Ans : Full port design and regular port design, according to type of seat, soft seat and metal seat.

16. What are ball valve body types?

Ans : Single piece, double piece, three piece, the short pattern, long pattern, sandwitch and flush bottom design.

17. Why ball valves are normally flanged?

Ans : Because of soft seat PTFE which can damage during welding.

18. What are butterfly valve types?

Ans : Double flange type, wafer lug type and wafer type.

19. What are types of check valve?

Ans : Lift check valves and swing check valves.

20. What are non-slam check valves?

Ans : Swing check valve, conventional check valve, wafer check valve, tilting disc check valve, piston check valve, stop check valve, ball check valve.

21. Where stop check valve is used ?

Ans : In stem generation by multiple boilers, where a valve is inserted between each boiler and the main steam header. It can be optionally closed automatically or normally.

22. Where diaphragm valves are used ?

Ans : Used for low pressure corrosive services as shut off valves.

23. What is Barstock Valve?

Ans: Any valve having a body machined from solid metal (barstock).

Usually needle or globe type.

24. What is BIBB Valve?

Ans: A small valve with turned down end, like a faucet.

25. What is Bleed Valve?

Ans: Small valve provided for drawing off liquid.

26. What is BlowDown Valve?

Ans: Refers to a plug type disc globe valve used for removing sludge and sedimentary matter from the bottom of boiler drums, vessels, driplegs etc.

27. What is Breather Valve?

Ans: A special self acting valve installed on storage tanks etc. to release vapor or gas on slight increase of internal pressure ( in the region of ½ to 3 ounces per square inch).

28. What is Drip Valve?

Ans: A drain valve fitted to the bottom of a driplet to permit blowdown.

29. What is Flap Valve?

Ans: A non return valve having a hinged disc or rubber or leather flap used for low pressure lines.

30. What is Hose Valve?

Ans: A gate or globe valve having one of its ends externally threaded to one of the hose thread standards in use in the USA. These valves are used for vehicular and firewater connections.

31. What is Paper-Stock Valve?

Ans: A single disc single seat gate valve (Slide gate) with knife edged or notched disc used to regulate flow of paper slurry or other fibrous slurry.

32. What is Root Valve?

Ans: A valve used to isolate a pressure element or instrument from a line or vessel, or a valve placed at the beginning of a branch form the header.

33. What is Slurry valve?

Ans: A knife edge valve used to control flow of non-abrasive slurries.

34. What is Spiral sock valve?

Ans: A valve used to control flow of powders by means of a twistable fabric tube or sock.

35. What is Throttling valve?

Ans: Any valve used to closely regulate flow in the just-open position.

36. What is Vacuum breaker?

Ans: A special self-acting valve or nay valve suitable for vacuum service, operated manually or automatically, installed to admit gas (usually atmospheric air) into a vacuum or low-pressure space. Such valves are installed on high points of piping or vessels to permit draining and sometimes to prevent siphoning.

37. What is Quick acting valve?

Ans: Any on/off valve rapidly operable, either by manual lever, spring or by piston, solenoid or lever with heat-fusible link releasing a weight which in falling operates the valve. Quick acting valves are desirable in lines conveying flammable liquids. Unsuitable for water or for liquid service in general without a cushioning device to protect piping from shock.

38. What is diverting valve?

Ans : This valve switch flow from one main line to two different outlets. WYE type and pneumatic control type with no moving part.

39. What is sampling valve?

Ans : Usually of needle or globe pattern, placed in branch line for the purpose of drawing all samples of process material thru the branch.

40. What are blow off valve?

Ans : It is a variety of globe valve confirming with boiler code requirements and specially designed for boiler blowoff service. WYE pattern and angle type, used to remove air and other gases from boilers etc.

41. What is relief valve?

Ans : Valve to relieve excess pressure in liquids in situations where full flow discharge is not required, when release of small volume of liquid would rapidly lower pressure.

42. What is safety valve?

Ans : Rapid opening(popping action) full flow valve for air and other gases.

43. What is foot valve?

Ans : Valve used to maintain a head of water on the suction side of sump pump, basically a lift check valve with integrated strainer.

44. What is float valve?

Ans : Used to control liquid level in tanks, operated by float, which rises with liquid level and opens the valve to control water level. It can also remove air from system, in which case, air flows out of system in valve open condition, but when water reaches valve, float inside valve raises to close the valve and stop flow of water. Used in drip legs.

45. What are flush bottom valves?

Ans : Special type of valves used to drain out the piping, reactors and vessels, attached on pad type nozzles.

46. What are types of flush bottom valves?

Ans : Valves with discs opening into the tank and valves with disks into the valve.

47. What are the uses of three-way valve?

Ans : Alternate connection of the two supply lines to a common delivery vise versa, isolating one safety valve, division of flow with isolation facility.

48. What are uses of four way valve?

Ans : Reversal of pump suction and delivery, By pass of strainer or meter, reversal of flow through filter, heat exchanger or dryer.

49. What is metal seated lubricated plug valve?

Ans : A plug valve with no plastic material, where grease is applied to contacting surfaces for easy operation.

50. What are three patterns of plug valve design?

Ans : Regular pattern, short pattern and ventury pattern

51. What is regular pattern plug valve?

Ans : Rectangular port, area almost equal to pipe bore, smooth transition from round body to rectangular port, for minimum pressure loss.

52. What are short pattern plug valve?

Ans : Valves with face to face dimension of gate valve, as a alternative to gate valve.

53. What are ventury pattern plug valve?

Ans : Change of section through the body throat so graded to have ventury effect, minimum pressure loss.

54. What are inverted plug design valve?

Ans : Plug valve with taper portion up of plug. For 8” and higher size.

55. What is pressure balanced plug valve?

Ans : With holes in port top and bottom connecting two chambers on top and bottom of plug, to reduce turning effort.

56. What are Teflon sleeved plug valve?

Ans : PTFE sleeve between plug and body of valve, low turning effort, minimum friction, temperature limitation, anti static design possible.

57. What are permasil plug valve?

Ans : Plug valves with Teflon seat instead of sleeves, for on off applications, can handle clean viscous and corrosive liqiuids, Graphite seat for high temperature applications. Drip tight shut off not possible.

58. What are eccentric plug valve?

Ans : Off center plug, corrosive and abrasive service, on off action, moves into and away from seat eliminating abrasive wear.

59. What is dimensional standard for plug valve?

Ans : API 599.

60. What is pinch valve?

Ans : Similar to diaphragm valve, with sleeves of rubber or PTFE, which get sqeezed to control or stop the flow, Cast iron body, for very low service pressures like isolation of hose connections, manufacture standard.

61. What is needle valve?

Ans :Full pyramid disc, same design as globe valve, smaller sizes, sw or threaded, flow control, disc can be integral with stem, inside screw, borged or barstock body and bonnet, manufacturers standard.

62. How to install a globe valve ?

Ans : Globe valve should be installed such that the flow is from the underside of the disk, Usually flow direction is marked on the globe valve.

63. What are globe valve port types?

Ans : Full port: More than 85% of bore size, Reducer port: One size less than the connected pipe.

64. What are globe valve disk types?

Ans :Flat faced type for positive shutoff, loose plug type for plug renewal or needle type for finer control.

65. What are characteristics of globe valve stem?

Ans : Always rising design, with disk nut at the lower end and handwheel at upper end.

66. What are types of globe valve?

Ans : Angle globe valve, plug type disc globe valve, wye-body globe valve, composite disc globe valve, double disc globe valve.

67. What is angle globe valve?

Ans : Ends at 90 degree to save elbow, higher pressure drop.

68. Where plug type disc globe valve is used?

Ans : For severe regulating service with gritty liquids such as boiler feedwater and for blow off service.

69. Where WYE body globe valve is used ?

Ans : In line ports with stem emerging at 45 degree, for erosive fluids due to smoother flow pattern.

70. What is double disc globe valve ?

Ans : Has two discs bearing on separate seats spaced apart, on a single shaft, for low torque, used for control valves.

71. What are port types for gate valves?

Ans : Full port and reduced port. Default is reduced bore. Full port has to be specified in bom.

72. How to close a gate valve ?

Ans :Turn the handwheel in clockwise direction.

73. What is lantern ring?

Ans : It’s a collection point to drain off any hazardous seepages or as a point where lubricant can be injected, it is in the middle of packing rings.

74. What are types of gate valves?

Ans : Solid plane wedge, solid flexible wedge, split wedge, double disc paralles seats, double disc wedge, single disc single seat gate or slide, single disc parallel seats, plug gate valve.

75. What are the types of bonnets?

Ans : Bolted bonnet, bellow sealed bonnet, screwed on bonnet, union bonnets, A U-bolt and clamp type bonnet, breechlock bonnet, pressure seal bonnet.

December 29, 2008 - Posted by | Piping/Pipeline | ,

8 Comments »

  1. Thanks for this post, I’ll have to keep it bookmarked so I can link it when some loony throws up on my blog.

    Comment by elinorloewen | January 9, 2009 | Reply

  2. Would you please specify the best application of the subject valve.

    Comment by Anti-Surge air valve | January 26, 2009 | Reply

  3. hi
    thanks for posting these questionare.. it will help me in choosing the ryt spec for safe design

    Comment by sachin | April 8, 2009 | Reply

  4. your blog articles is very nice,thanks

    Comment by smith | April 10, 2009 | Reply

  5. your blog articles is very nice,thanks

    Comment by ball valve | April 10, 2009 | Reply

  6. Useful post… I just got many idea. I am looking for SAP Job and hope got one soon. I just came across your site and wanted to say that I’ve really enjoyed reading your posts. In any case I’ll be subscribing to your feed.Regards

    Comment by SAP Solution | July 12, 2009 | Reply

  7. i just want to get permission for downloading…thx^^

    Comment by indonesian | November 21, 2009 | Reply

  8. Terima Kasih Banyak Pak,.
    Semoga dapat Berguna, Juga mendapat Balasan yang Lebih baik lagi…
    Oh ya, bila ingin bertanya tentang sesuatu mungkin juga bisa langsung di post ke situs ini ya?
    izin untuk Mensave buat menanmbah pengetahuan..
    jabat Erat
    syafaat

    Comment by syafaat | December 2, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: